Възрастни  Социална покрепа

Целева сума

2 300 лв

Край на кампанията

31.06.2023г.

След като една година извършвахме медицински прегледи и социална подкрепа в селата около видинско и видяхме ползата от социален работник на терен, решихме, че тази дейност трябва да се развива постоянно. Затова ние намерихме съмишленици в лицето на организация Бъдеще за децата и сформирахме екип от двама социални работници, които да работят на терен за да помагат на хората.

 

Пред нас винаги са стояли въпросите как да решаваме проблемите окончателно, без това да ни струва прекалено скъпо и как да накараме държавата да заработи в полза на народа, за да не разчита той на дарителство и подаяния.
Затова най-добрия начин, който намерихме е първо да се погрижим за здравето на хората подобрявайки жизнения им статус и дори борейки отрицателния прираст (защото вече спасихме доста животи) и едновременно с това да задължим държавата да поеме грижата за онези от тях, които сме отсели като изключени от системата. По този начин се подобрява общото здравословно състояние и бедността на населението в цели населените места, а от това произхождат много други положителни промени като оживление, надежда, съпричастност и въвличане на отговорните органи в решаването на проблемите на хората. Затова ние продължаваме да работим в тази посока, защото след нас оставаме решения.
Социалните работници на терен имат задачата да помогнат на онези нуждаещи се, които имат всички основания да получават помощ от държавата, но които не са могли сами да кандидатстват за нея. Това включва всички видове социална помощ, попълване на документи и прочие, както и помощ в кандидатстването и изваждането на Телк решения, които да решат проблемите на тези хора дългосрочно.
Често ние попадаме на инвалиди, психично болни, неподвижни възрастни, които са оставени на произвола на съдбата и не получават никаква помощ от държавата. Точно те са хората, на които ще помогнем с тази инициатива.

 

Отчет за месец май 2023 г.

Настоящият отчет описва извършените дейности съгласно договор за целево финансиране от 10.01.2023 г. между Благотворителна организация „Ангели за България“, Великобритания и СНЦ „Бъдеще за децата“, гр. Казанлък.

През месец май 2023г. работихме по 2 случая на лица, нуждаещи се от подкрепа при подготовка на медицински документи с различни цели:

  1. С.И. Ю. 77 г.
  2. Х.Н. П. 56 г.

 

Кратко описание на случая и извършените дейности както следва:

  1. С.И.Ю. живее в село близо до града. Тя е на 77г. и живее заедно със сина си. От една година ползва социална услуга «Асистентска подкрепа». Работата по нейния случай започна през месец април, когато подготвихме документи за кандидатстване за прием в дом за стари хора. Получихме документ за настаняване от дирекция «Социално подпомагане» и в началото на месец май посетихме жената в дома й, за да вземем материал за микробиологично изследване, необходимо за прием в дома. Отнесохме го в лаборатория, заплатихме сума, за която взехме фактура. Изчакахме няколко дни докато излязат резултатите. Обадихме се в дома, за да уточним датата за прием и след като излязоха резултатите от лабораторното изследване посетихме личната й лекарка, която подготви етапна епикриза с описание на здравословното състояние на С. С помощта на социалния асистент възрастната жена подготви багажа си за настаняване и в уговорен ден и час отидохме да я вземем със служебен автомобил. Нейният син също беше там и пожела да дойде с нас, за да види къде ще е настанена майка му. Синът на С. не полага адекватни грижи към нея, често злоупотребява с алкохол и става агресивен. В този ден той беше трезвен и в кондиция.

   Всички заедно откарахме възрастната жена до дома. Там разговаряхме със  социалните работници, обсъдихме състоянието на жената и конкретните й нужди. Видяхме стаята, в която ще живее С. Тя беше светла и просторна с малък балкон. Персоналът прие радушно новата си потребителка. След седмица престой се свързахме с психолога на дома и разбрахме, че тя се чувства много добре и че при нея има настанена жена, с която споделят една стая. В началото на месец юни направихме  посещение в дома заедно с нейната бивша асистентка, която да й предаде пенсията. С. остава изцяло на грижите на дома.

 

 

  1. Х.Н.П. е самотен баща, който се грижи за син на 10 г. С историята на семейството се запознахме през декември миналата година по време на Коледна кампания «Акция Дядо Коледа» на СНЦ «Бъдеще за децата». По време на тази кампания различни хора купуват подаръци на деца в нужда. Информация получаваме от  всички институции в града, работещи с деца. Повече информация може да се види на сайта на Сдружението. Детето от нашия случай беше предложено от училището, в което учи да получи  подарък. Сблъскахме се със следната семейна история:

Майката на детето е напуснала семейството и живее с друг мъж. Бащата сам се грижи за детето, но през последните две години е прекарал два инсулта вследствие, на които трудно говори и има пареза на едната половина на тялото. Единствения възрастен, който полага грижи за детето е той. Когато получава инсултите  и се налага да влезе в болница, за детето се грижат приятели на бащата. Условията, в които живееше детето бяха потресаващи.

Колеги работещи по случая ни помолиха за съдействие. Първото което трябваше да се направи беше да се поднови ТЕЛК-а на бащата, тъй като изтичаше. Един ден се срещнахме с него направихме видяхме наличните медицинска документация и в уговорен ден и час го придружихме до личния лекар, за да ни издаде необходимите документи. Личният лекар заяви, че ще подготви каквото е необходимо. Консултирахме Х. за следващите стъпки и му заявихме, че ако се сблъква с проблем при подаването ще се намесим и ние. Към момента документите са подадени и се чака новия ТЕЛК.

Помислихме как може да променим ситуацията, в която живее семейството, имаше нужда от цялостна промяна. Те живееха под наем в стара порутена къща, стари мебели и лоша хигиена. На семейството помага млада жена, която също е с ТЕЛК и веднъж седмично ходи да почиства дома доброволно. Въпреки това жилището изглеждаше доста зле, а и с висок наем, който е доста голям на фона на доходите които получава бащата. Предложихме му да кандидатства за общинско жилище. Помогнахме му да подготви документи и заедно с него ги подадохме в Общината. След месец бащата имаше предложение да наеме общинско жилище, което се намираше на тавана в блок на четири етажа, но  без условия за самостоятелна стая за момчето. Жилището се нуждаеше и от цялостен ремонт. Заедно с Х., който е бивш строителен работник, преценихме, че не е подходящо за тях и че е по – добре да се изчака. След известно  време от Общината отново се обадиха с ново предложение за малък апартамент с две стаи и кухня. Заедно с Х. и представители на Общината посетихме жилището, а то се оказа чудесно в сравнение със сегашната квартира и първото жилище, което видяхме. Предимство беше, че е на първи етаж, което е удобно в предвид състоянието на бащата. Заедно с други колеги активирахме дарители, които дариха на семейството бюро за детето, легло, малка секция, диван, гардероб, всичко което е необходимо за едно нормално съществуване. Един дарител подари на момчето чисто нов лаптоп. Две жени доброволно почистиха жилището и от няколко дни семейството живее в новата си квартира. Предстои наблюдение от страна на колеги социални работници, които ще подкрепят бащата в грижите за сина му.

 

Изготвил: Красимира Димитрова – координатор

Дата: 10.03.2023 г.