Каузи

Спално бельо за всички кризисни центрове в България

219 комплекта Спално бельо Предстои

5200 лв

31.06.2023г.

През месеците май и юни Ангели за България си постави амбициозната цел да помогнем и на всички кризисни центрове в България, като закупим спално бельо за техния капацитет на легла, общо 208 броя. Ние вярваме, че всеки заслужава да има достоен начин на живот, всеки има право да заспи спокоен, особено в тези трудни времена.
Проблемът с чаршавите и спалното бельо в тези центрове е голям и влияе върху качеството на живот на хората, които търсят там убежище. Те бързо се захабяват и когато трябва да бъдат заменени, това често предизвиква финансова натовареност за центровете. Също така, когато една самотна майка напусне центъра в опита си да изгради достоен самостоятелен живот за нея и детето й, далеч от насилието ,често те се оказва без никакви лични вещи и от центровете даряват най-необходимото за първите им смели стъпки към живот без насилие. И това често са именно спални комплекти, чаршафи и одеала. Така центровете остават без такива и нуждата е голяма постоянно. Затова сме решили да се включим и да помогнем.
Ние вярваме, че всяко действие може да направи промяна в живота на някой, затова искаме да закупим спално бельо за всички кризисни центрове в България, които са заявили желание за помощ. Ние знаем, че чаршавите и спалното бельо са основни неща за комфорта и удобството на всяка една леглова база.
Вие можете да станете част от тази кауза, като направите дарение. Всяко едно дарение ще бъде използвано за закупуване на спално бельо, което ще бъде предоставено на кризисните центрове в България.
Благодарим

Храни за социална каравана на Свв Георги

7000 порции Храни

3000 лв

30.06.2023г.

През май и юни за първи път ще работим  с “Доброволците на Свв.Георги“ 

Доброволците на Свв Георги е задруга от доброволци (към момента 69 души, от които 15-тина по-дейни, с различни професии, желаещи да умножават доброто в света чрез милосърдие, грижа и съпричастност към болните, страдащите и нуждаещите се. Дейността им започва в енорията на храма "Св. Вмчк Георги Софийски Победоносец" и се развива главно в и около Параклиса "Св. Георги Софийски Най-нови" в Александровска болница.

Те са успели да си закупят каравана в която готвят три пъти в седмицата и хранят бедните и болните, като всеки месец те раздават 3500 порции топла храна и 1600 хляба.

Свързахме се с тях за да им помогнем да си закупят оборудване на кухнята майка за която са получили помещение, но се оказа, че на този етап им е по важно да им осигурим хранителни продукти за готвене за два месеца и така да успеят да сготвят 7000 порции топла храна за нуждаещите се.

Със сигурност ще ги включим и в следващи наши каузи, но за сега ще им осигурим 3000 лв за хранителни продукти.

В помощ на зависимите

400 зависими  Дрехи Предстои

1 000 лв

31.06.2023г.

Често, когато чуем "зависим от наркотици" си представяме слабохарктерен човек, избрал по собствена воля да съсипе живота си.

Често изпитваме неприязън и ги отчуждаваме от обществото.

Но преди да кажем " Това не може да се случи в моето семейство" ,нека си припомним, че всички така са си мислили, докато не ги е сполетяло.

Всеки ден ставаме свидетели как пияни и дрогирани карат коли и убиват хора на пътя. Всеобща тайна е и че наркотици се продават почти толкова свободно, колкото и хляба в магазините. И започваме да разбираме, че мащаба на проблема далеч не е в онези няколко стотин човека, които са стигнали дъното и живеят под мостове с игла забита в ръката. Официални данни за зависимите в страната ни няма, а също така и политики и средства за борба с проблема.

Така мащаба на проблема се очертава далеч по голям, наркотиците все по модерни, достъпни и търсени като спасителното средство за бягство от реалността.

Ние от Ангели за България не си позволяваме да съдим кой, защо и как е прибегнал до употребата на наркотици, няма и да защитаваме никой, ние ще застанем до тях за да сме подкрепа в борбата им да върнат живота си обратно, защото вярваме, че всеки може да сгреши и има право на втори шанс.

Случаите на зависимите са различни и повечето опират до невъзможността да отговорят на съвремените очаквания да са постоянно щастливи, постигащи и успешни. Те, в комбинация с трудния живот в България, някой народностни характеристики и криворазбрания преход, произведоха хора, които се страхуват от живота и предизвикателствата му и които търсят спасение някъде дълбоко в илюзорното си аз.

Затова Ангели за България иска да си партнира с Розовата къща - място за зависими хора, където зависимите тръгнали да търсят спасение намират утеха, съвет, подкрепа за лечение, помощ, храна, баня, пералня и тн.

В разговор с тях, те ни помолиха да осигурим средства за закупуване на бельо и чорапи за близо 400 бездомни зависими на средна възраст 35г.

В Розовата къща се даряват много дрехи, които те разпределят по нуждаещите се, но никога не се даряват бельо и чорапи и това са най-желаните артукули

Затова Ангели за България има за цел да събере и дари 1000 лв за закупуване на така важните бальо и чорапи и молим всички да ни подкрепят в тази ни мисия.

Благодарим от сърце.

Позитивни постери в 2 училища в Пловдив

Постери и Стикери Предстои

1000 лв

31.06.2023

 

През месеците май и юни, Ангели за България ще инсталира големи позитивни постери в 2 училища в Пловдив.

В голямо гласуване за каузите преди година, дарителите на Ангели за България решиха да направим инициатива, която да има за цел да провокира добровлчеството в България.

Всички ние живеещи извън България и черпейки опит от страните, в които живеем, виждаме колко е развито то на запад. По време на пандемията видяхме как хората са обединени и си помагат тук в Англия.

 

В България положението е доста различно за съжаление. Мисленето ни е – аз да съм добре, не е моя работа, на мен кой помага и не ми пука. Вероятно това е и причината да сме в това положение, просто, защото не сме сплотено и помагащо си общество!

Ако само това се промени, моментално ще започнем да се изкачваме от дъното на всички класации по бедност, нещастие и удовлетвореност от живота.

 

Доброволчество и това да си в помощ на другия се учи и възпитава. В нашето образование то не просто не е заложено, ами имаме твърде погрешни схващания от рода на – доброто се прави тихо и не се парадира или държавата е длъжна да …..

Бихме казали доста остаряло схващане за нашата действителност, когато сме заляти и подгизнали от лоши новини и ситуации. За доброто не само трябва да се говори! То трябва да се вижда от всеки ъгъл и да ни боде очите, ако искаме да преобладава.

 

Затова, ние от Ангели за България, обмисляме дългосрочни инициативи в посока образоване и показване на доброто, за да можем да научим, да сменим фокуса, да накараме хората да започнат да си помагат един на друг. Никоя организация или дори държавате не може да помогне на един народ, ако той не помогне сам на себе си!

Затова започваме  кампания, която лежи на редица проучвания, които доказват, че надписи и табели, които дават опътвания и насоки правят реални промени в живота ни. Като например – “Уважавай личното пространство на хората около теб и бъди мил и любезен” или “Може никога да не разберете как дори един малък мил жест, който сте направили, може да окаже огромно влияние върху живота на някого. Направи добро за някой още днес”.

 

През месеците Юли и Август ще бъдат поставени такива стикери и постери в автобусите на градския транспорт в Добрич и Силистра, а също и на спирки, учреждения и училища в Силистра.

Това ще ни струва 2000 лв и се надяваме да провокираме в хората доборото, за да ни има и да станем истинско сплотено общество.

Ангели за България са готови да предоставят всички файлове за печат на училища ,оганизации и общини, които желаят да си изпечатат постерите и да ги поставят на подходящи за целта места, като единственото условие за предоставянето им е да ни се предоставят снимки на залепените след това стикери/постери и текста "Да бъдем добри" инициатива на Ангели за България да бъде запазено. 

Ако желаете файловете за да изпечатате постери и да ги поставите, моля пишете ни на angelsforbulgaria@gmail.com

 

Хранителни пакети за нуждаещи се в с.Згалево

60 домакинства Храни

1800 лв

30.06.2023г.

„Згалево доброволческа организация“ се ръководи от  бивш модератор на Ангели за България - Kremena Kirilova.

Кремена е живяла 20 години в Америка и миналата година решава да се завърне в родното си село Згалево (до град Плевен) и да го възроди и подпомогне.

За съжаление битката и няма да е лесна и затова ние ще я подкрепим, защото вярваме, че хора като нея трябва да усещат, че имат подкрепа и гръб на който да се опрат.

Тя се сблъсква с корупция на по високите нива, апатия и безнадеждност, но въпреки това не спира да организира събития, благотворителни кампании и въобще да бута стени. Организацията и е малка, да не кажа дори че се състои от две жени и ние ще ги подпомогнем с 50 или 60 пакета с хранителни продукти за нуждите на възрастни самотни хора и семейства в нужда.

Поради не големия си капацитет от доброволци те пожелаха пакетите да са на стойност 30 лв и с тях ще закупят най необходимите продукти като олио,брашно,ориз,боб и други. Така тази кауза ще ни струва около 1800 лв.

 

Социална подкрепа в Казанлък

Възрастни  Социална покрепа

2 300 лв

31.06.2023г.

След като една година извършвахме медицински прегледи и социална подкрепа в селата около видинско и видяхме ползата от социален работник на терен, решихме, че тази дейност трябва да се развива постоянно. Затова ние намерихме съмишленици в лицето на организация Бъдеще за децата и сформирахме екип от двама социални работници, които да работят на терен за да помагат на хората.

 

Пред нас винаги са стояли въпросите как да решаваме проблемите окончателно, без това да ни струва прекалено скъпо и как да накараме държавата да заработи в полза на народа, за да не разчита той на дарителство и подаяния.
Затова най-добрия начин, който намерихме е първо да се погрижим за здравето на хората подобрявайки жизнения им статус и дори борейки отрицателния прираст (защото вече спасихме доста животи) и едновременно с това да задължим държавата да поеме грижата за онези от тях, които сме отсели като изключени от системата. По този начин се подобрява общото здравословно състояние и бедността на населението в цели населените места, а от това произхождат много други положителни промени като оживление, надежда, съпричастност и въвличане на отговорните органи в решаването на проблемите на хората. Затова ние продължаваме да работим в тази посока, защото след нас оставаме решения.
Социалните работници на терен имат задачата да помогнат на онези нуждаещи се, които имат всички основания да получават помощ от държавата, но които не са могли сами да кандидатстват за нея. Това включва всички видове социална помощ, попълване на документи и прочие, както и помощ в кандидатстването и изваждането на Телк решения, които да решат проблемите на тези хора дългосрочно.
Често ние попадаме на инвалиди, психично болни, неподвижни възрастни, които са оставени на произвола на съдбата и не получават никаква помощ от държавата. Точно те са хората, на които ще помогнем с тази инициатива.

 

 

 

 

 

BulgarianEnglish