Хора от 2 Области Медицински прегледи 

Целева сума

10 600лв

Край на кампанията

31.12.2022г.

Вече една година изпълняваме инициативата -Медицински прегледи и социална подкрепа в селата около Видин, а от 4 месеца вече сме и в силистренските села с още един екип от лекар и социален работник.

И макар никога да не сме предполагали,че това ще се превърне в постоянна наша инициатива, то нуждата и ползата от нея се наложиха сами и се превърнаха в наша мисия.

 

Когато един човек няма спокойствие за своето здраве, когато живее сам и без никаква подкрепа в залеза на живота си, никаква друга помощ освен лекар да проследи здравословното му състояние и социален работник да му помогне в решаването на проблемите му, не би имала значение и не би направила промяна.

Няколко месеца след като започнахме работата си във видинските села, един кмет ни сподели нещо вълнуващо и ние ще го споделим с вас.

”  Вие не разбирате какво направихте със нашето село. До преди да дойдете всеки ден имаше погребения и основната тема на разговор беше кой ще погребваме утре. Толкова обреченост и отчаяние прогонихте с идването си,че са ми малко думите да ви го обясня. Селото живна,стана различно село, хората са усмихнати,вече не говорят кой ще мре утре,а как лекаря му казал,че е здрав като бик, други почнаха да си пият редовно лекарствата както им е казал лекаря, трети обясняваха как сте им помогнали, как са се излекували или как не ги боли вече нещо и как живота им се променил. Някой от тях почнаха да идват на последващите прегледи ,просто за да се разсеят и поговорят с някой и селото се съживи, преди не им виждах очите с месеци и ме беше страх като отидех да ги проверя ,какво ще намеря, а сега, сега селото е друго, хората вече имат надежда”

И затова ние продължаваме, защото има смисъл!