“Ангели за България” стартира кампания за набиране на средста в подкрепа кампанията на сдружение “Аварийно спасяване Пловдив” за закупуване на първата високопроходима линейка в България.
ЗАЩО?
В България няма функционираща система за хеликоптерно спасяване. Направени са стъпки за създаването й, но в близките 2-3 години е малко вероятно да можем да разчитаме на нея. Все повече хора ходят в планините за преходи/зимни спортове или участват на различни събития – фестивали, вело/рали състезания, и тн. което повишава броя инциденти, при които е нужна бърза медицинска евакуация. За съжаление дори наличието на #хеликоптер, не означава 100% сигурност – в лошо време, силен вятър, мъгла и прочие хеликоптерът често няма да може да лети заради условията. Много от местата, които посещаваме са с изключително труден достъп и на инциденти в планина/труднопроходим терен се реагира трудно и бавно, когато няма как стандартна линейка тип бус да достигне мястото на инцидента.
Високопроходим автомобил с добре обучен шофьор за тежки терени може да: Достигне до мястото на инцидента като НЕ се влияе толкова от времето – при дъжд и мъгла този автомобил, с обучен екип ще бъде прекрасно допълнение на въздушната ни спасителна система (а докато я няма, самостоятелно ще оказва помощ при спасителни операции от всякакъв тип). Закара спасителен/медицински екип и оборудване/медикаменти възможно най-близо до мястото на инцидента, като по този начин намали времето за реакция и повиши шансовете за оцеляване на пострадалия при тежки травми, когато времето е от изключително значение. Оперира в труднодостъпни местности и транспортира пострадали на носилка, с нужда от кислород итн до най-близкото място, където има болница/линейка/удобно място за кацане с медицински екип, вместо те да бъдат носени на ръка, както за съжаление често се налага на спасителни екипи от различни организации. Осигурява долекарска помощ и спешна евакуация от труднодостъпни места на събития в планините – фестивали, велосъстезания, маратони, офроуд събития и други.
КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ?
Имаме желание да закупим, подготвим и оборудваме високопроходими автомобили за действия в извънредни ситуации на трудни терени и да обучим екипи за тях. Ще използваме опита си в долекарската помощ, евакуацията по въжен способ, офроуд шофирането и други в помощ на хората. Във всеки автомобил ще има: Носилка Система за подаване на кислород Инфузионна и аспирационна система ЕКГ апарат Автоматичен Външен Дефибрилатор Оборудвана медицинска раница Радиокомуникация Екип от добре обучени (и усмихнати) шофьор и спасител със задълбочени познания по първа долекарска помощ. (в момента в Аварийно Спасяване Пловдив имаме 2-ма лекари и 2-ма парамедици, като още 7 са в процес на обучение) Изчислили сме, че един такъв оборудван и подготвен автомобил ще струва около 30 000 лева. С колегите от Офроуд Пловдив целим да намерим възможно най-бюджетното решение, което ще бъде в полза при такива ситуации.
КОЙ ЩЕ ГИ ИЗПОЛЗВА?
Всички посетители на масови събития в планината, състезания, маратони и други ще бъдат по-спокойни, ако има възможност за бърз транспорт до болница при инциденти, свързани със животозастрашаващи състояния – от една страна…
… от друга – в България има доста неправителствени организации, занимаващи се със спасителна дейност – те се самофинансират с членски внос, търсят дарения или извършват някаква стопанска дейност – което за съжаление е крайно недостатъчно за да се изгради мрежа от спасителни екипи с високо качество. За всеки такъв екип, наличието на такъв автомобил би било неоценима помощ, която в бедствена ситуация ще се изплати многократно и ще оказва съдействие на общини, пожарна, полиция и други служби.
Националната Асоциация на Доброволците в Република България ще бъде един от координаторите на този спасителен ресурс – за да може той да бъде използван максимално ефективно и да достигне до най-нужните места.